Jubileumsberättelse

Förord


All fakta är hämtad från Årsmötes- och styrelseprotokoll från tiden för föreningens bildande och till idag. Materialet är sammanställt av Kjell och Jörgen Jonsson. Förhoppningen är att detta skall vara ett ”levande material” och skall kunna kompletteras, både med fakta, bilder och anekdoter från föreningens historia.


Föreningens bildande

Kilsmo Idrottsklubb bildades 24 april 1927

Svenska fotbollsförbundet bildades 1904 och fram till 1925 spelades lite olika former av cuper för att utse vem som skulle bli Svenska mästare. Allsvenskan startade 1924/25 men någon Svensk mästare utsågs ej mellan 1925 – 1930.

Det var då i slutet 20-talet som beslutet togs att det var dags för Kilsmo att starta upp en förening och ta upp kampen med övriga Sverige. 24 april kallades till möte i Henrik Anderssons café och det beslutades att bilda en förening och den fick namnet Kilsmo Idrottsklubb och start datum har blivit 27/4 1927.

Till vänster är ett utdrag från första protokollet

Första tiden

21 personer löste medlemsavgiften som var 1 kr

KIK har tillhört Svenska idrottsförbundet sedan 1928. och Svenska fotbollsförbundet sedan 1930. 1938 bildades Närkes Fotbollsförbund där även bandyn ingick fram till 1951. Första styrelsen bestod av:

Ordf, Karl Karlsson (ordf till 1950),Vice ordf. Evert Axelsson, Sekreterare Evert Axelsson, Vice sekreterare Arne Rolf, Kassör Sten Gustafsson.

Bilden visar var den första fotbollsplanen låg, bakom skolan och det som idag är kolstybbsplan och kvarteret Oron sedermera kallat Kilsmohusen.

Förlust i första matchen

Första matchen spelades redan en vecka efter bildandet av klubben mot Högsjö BK och det blev storförlust med 7-0. Det historiska laget bestod av: Elof Larsson, Hilding och Evert Axelsson, Hasse och Arne Rolf, Sten Gustavsson, Karl Fredriksson, Sigvard Andersson, Edvin Josefsson(saknas två namn). Då seriesystemet inte var organiserat på samma sätt som idag så var det endast träningsmatcher under resten av 20 talet.

Detta kan vara en av de första bilderna på Kilsmo IK lag.


30-talet

Seriespel och första framgångarna

1930 kom KIK med i seriespelet i något som kallades Hjortkvarnsserien och där deltog KIK, Brevens IF, Högsjö BK, Hjortkvarns IF och Hidingsta, tyvärr fungerade detta inte så bra så serien upplöstes efter några matcher. 1930 begärdes inträde i Fotbollsförbundet och KIK fick börja med att spela i Örebro reservlagsserie. 

1932 flyttades klubben upp till Närke – Bergsslagsserien och 1935 – 1936 (fram till 1959 spelades serierna höst – vår) kom första stora framgången då KIK vann serien och fick kvala mot Hällefors om en plats till div 3. Första matchen i Hällefors förlorades med 1-0 och nästa match i Kilsmo slutade oavgjort 0-0.

Medalj för serieseger 1936

Laget bestod av;Arne Rolf, Arne Axelsson, Reinhold Andersson, Gunnar Johansson, Sven Nilsson, Lennart Åsbom, Gösta Andersson, Gösta Jonsson, Sigfrid Andersson, Sigvard Andersson, Ruben Tesell och Alf Häremark.

Artikel från NA efter första matchen

Hällefors tog hem första spelet

Hällefors och Kilsmo hade en hård och animerad kvalificeringsmatch för en plats i div. III nästa spelår. Som väntat vann Hällefors, men Kilsmo presterade ett över all förväntan bra motstånd och först efter paus kunde Hällefors pricka in det mål som blev avgörande i matchen. Det var rasande bra gjort av Kilsmo och nu kan det mycket väl hitta på att det blir omvänt resultat nästa söndag i Kilsmo.

Resultat under 1935-1936 (NA)
1935 Kvismardalserien

Kilsmo 8:a av 8 lag 6 0 0 6 6-31 0

1936 Kvismadalsserien

Kilsmo 6:a av 7 lag 11 2 1 8 12-35 5

1936 NB-Serien Södra Gruppen

Kilsmo 1:a 14 8 2 4 37-21 18

Artikel från NA efter andra matchen, 15/6 1936

Kilsmo IK – Hällefors AIF 0-0

Andra kvalmatchen mellan Hällefors och Kilsmo, segrarna i respektive norra och södra grupperna av Nerike-Bergslagsserierna, slöt efter ett jämnt men nervöst och hafsigt spel oavgjort 0-0. Då Hällefors föregående söndag triumferade på sin hemmaplan med 1-0, har laget alltså kvalificerat sig till div. III.

Det lilla stationssamhället med sina 250 invånare hade dagen till ära gripits av en verklig fotbollsfeber. Man gick tydligen man ur huse för att bevittna den betydelsefulla uppgörelsen mot Hällefors. Bussar och bilar kommo också från alla håll och när domare E. Sahlin, Örebro blåste till spel kantades planen av drygt 500 personer.

Spelet började ytterst nervöst och famlande och inget av lagen förmådde få något grepp om spelet. Första farliga anfallet kom efter 10 minuter då Kilsmos vi. G Andersson från nära håll sköt över. Spelet förlades härefter rätt konstant till gästernas planhalva och Hällefors målvakt fick ett tag flitigt vara i aktion. Efter 20 minuter kom så matchens farligaste målchans. Kilsmos målvakt gjorde en otaktisk utrusning, bollen passades till cf, som ensam med det tillspillogivna målet lyfte bollen över. Vid jämnt en halvtimmes spel fick Kilsmo en farlig hörna med påpassligt skott av vy, men mv Nyström räddade storstilat. Mot slutet av halvleken pressade hemmalaget, men Hällefors snabba, sporadiska anfall voro ofta ytterst farliga. Halvleken slutade dock mållös sedan vi Andersson i halvlekens sista sekund tvingat hälleforskeepern till en paradräddning.

Även andra halvlek började ganska tamt, men efter en kvart fick Hällefors ett litet men envist övertag och Axelsson i Kilsmoburen fick vid flera tillfällen visa sina talanger. Ett enstaka Kilsmoanfall höll på att resultera i ledningsmål, men mv gjorde en fenomenal enhandsräddning och returen sköt cf utanför från givet läge. Matchens sista kvart karakteriserades av en intensiv press från Kilsmos sida, och gästernas försvar fick utstå en svår pers, utan att dock kapitulera, och när domarens pipa ljöd för full tid hade Hällefors klara papper för div. III.I dessa betydelsefulla kval.-matcher, där så mycket står på spel, blir spelet av rätt ”billig” karaktär. Inget av lagen törs riskera något och spelarna spänna sig över lag. Så var det även i denna match och skall man döma efter vad som nu presterades så har t ex Hällefors inte mycket att hämta i en högre serie.

Hällefors förfogar dock över ett stabilt och hårdfört lag, som med förkärlek hängiver sig åt långbollande. Nu hade laget svårt att göra sig gällande på Kilsmos lilla hopträngda plan, då man hemma förfogar över en plan med maximått. Försvaret var av prima klass, mv Nyström var tillsammans med kollegan i Kilsmomålet bäst i laget. Hb Skåhlberg var snabb och bollsäker, och i halvbackskedjan gjorde ch. Brodin bästa intrycket. Av forwards lade man mest märke till hy. Vilhelmsson samt i någon mån cf. Bokvist.

Man hade nog tilltrott Kilsmo att på hemmaplan bärga en knapp seger, allra helst som laget i Hällefors kom undan med en uddamålsnederlag. De bägge lagen voro dock så pass jämna att det oavgjorda resultatet bäst svarar mot spelfördelningen, kanske låg Kilsmo aningen bättre till. Bakre försvaret med Axelsson som primus gjorde vad på dem ankom och mer till. I halvbackskedjan var det bara ch. S. Andersson som arbetade med framgång, men han slet också matchen igenom som en galärslav. Ytterhalvorna glömde totalt bort markeringarna och följde dessutom aldrig med upp i anfallen. Av anfallarna gjorde vi. G. Andersson bäst ifrån sig, dock utan att komma upp till sin vanliga slagkraft. Vy. Nilsson var utmärkt i första halvlek, men slocknade helt efter paus.

Domare E. Sahlin var utmärkt.

Sagt i Kilsmo.

Lagledare Johansson i Hällefors: Vi hade på alla sätt gått in för att hålla nollan, och vi räknade faktiskt med oavgjort, och det lyckades, ty ifjol omintetgjorde Laxå våra planer. Vi vilja dock på inga villkor till Nordvästra serien, utan vi skall göra allt för att få deltaga i Mellansvenskan.K Karlsson, Kilsmo, lagledare: Inget att säga om det skedda. Matchen var absolut jämn. Vi hade en ny plan i kikar´n, som vi tänkt sätta igång med, men nu får allt det alternativet vänta till ett annat år. (från vår utsände medarbetare) Elm

Bandy fanns även på 30 – talet och det blev två segrar i Vingåkersserien. Ekonomiskt var det under andra halvan av 30 talet kärvt ekonomiskt varför ett lån begärdes och beviljades av Brevens IF på 100 kr.

40-talet

En svår period

Början på 40 – talet var en svår period för fotbollen då krigsårens inkallelser påverkade hela verksamheten och även en del spelarförluster gjorde sitt. Men 1944 – 45 hade KIK ett bra lag som vann div. 5 östra.

Några av spelarna var kvar från kvalet till trean på 30 – talet såsom Reinhold Andersson och Sigge Andersson. Medaljer för seriesegern gick till följande spelare;

Sigge Andersson, Gunnar ”fikarn” Henriksson, Nore Johansson, Reinhold Andersson, Gunnar Pettersson, Erik Gustafsson, Helge Eriksson, Roland Persson, Torsten Lilja, Tage Hörman och Börje Jeansson


Under andra halvan av 40 – talet var det ca 60 medlemmar och styrelsen 1946 bestod av;  

Ordförande: Karl Karlsson

Vice Ordförande: Erik Gustafsson

Sekreterare: Arne Rolf

Kassör: Karl-Axel Hedlund

Mellan augusti 1943 till september 1943 representerade Sigge Andersson Örebro SK i div 2 östra och gjorde under denna tid 6 matcher och 1 mål. Bandyn tog 1947 hem seriesegern i div 3 Mellersta distriktserien. Övriga idrotter som fanns då var allmän idrott, skidor, cykelsport, orientering, gångsport, bordtennis och schack. KIK ordnade fester på dansbanan men ekonomin var även då ett problem.


50-talet

Sammanslagning med Brevens

I början på 50 talet hamnade man i ett generationsskifte och fick dåligt med spelare och i augusti 1952 lades laget ned men en allians med Brevens IF 1953 gjorde att fotbollen fortsatte under namnet BK 53 fram till 1957. 

Det blev ett återigen ett uppehåll under ett år med A-lagsfotboll men under tiden och även när A-lagsfotbollen spelades i BK 53 fanns det pojk och juniorfotboll i KIK.


KIK återkom i seriesammanhang 1958 då laget fick starta upp i div 7 östra. Det blev serieseger redan första året i comebacken. Detta år på hösten var också första året med en tränare nämligen Arne Lundqvist, Arne har spelat i ÖSK och gjorde 4 lanskamper för Sverige och var under några år proffs i Frankrike.

Arbetet med den nya fotbollsplanen påbörjades 1953 och blev klar för spel 1959. Fortfarande några år kvar till att idrottshuset skulle stå klart men ett nytt omklädningsrum blev klart under året men det var fortfarande hinkar med vatten under ett skärmtak som gällde efter match.

Ordförandeskapet övertogs 1952 av Roland Persson och från 1953 av Lennart Larsson som innehöll posten fram till 1963.

Inte så ofta en styrelse får vara med på bild men här är en från 1959 med ordf. Lennart Larsson och Alf Häremark sittande samt stående Ove Göransson, Björn Carlsson, Tage Larsson och Roland Persson.

Laget som spelade ”final” 1959 mot Kvistmaredalens IF, seger med 3-2. Skidor, allmän idrott och bordtennis fanns också med i programmet. En tävling som återupptogs var stafettloppet Kilsmo runt. Bandyn led svårt av att inte ha någon landisbana men fortsatte sitt seriespel.

60-talet

Sejouren i 4:an blev bara ettårig

KIK startade 60 talet i 6:an men 1961 vann man serien och tog steget upp i 5:an och det var serietillhörigheten hela 60 – talet förutom 1966 då laget spelade i div 4 men tyvärr blev sejouren där bara ettårig.

1965 tog man dock steget upp igen i 4:an genom seger i division 5.

Tränare under 60 – talet

Arne Lundkvist till 1961

1962 Spelarna

1963 – 64 Göte Nyberg

1965 Stig Karlsson

1966 – 67 Hans Östlund

1968 – 70 Gustav ”Tjappe” Reinholdsson

Ordförande:

Lennart Larsson                60 (53) – 62

Gunnar Göransson                   63 – 65

Gunnar Karlsson                       66 – 79

Spelare som deltog i div 4 spelet 1966 var följande:

Ove Göransson 19 matcher      

Karl-Erik Karlsson 22 matcher

Tage Larsson 19 matcher         

Kjell Andersson 17 matcher och 1 mål

Ronny Persson 21 matcher och 1 mål       

Kurt Blank 17 matcher     

Roger Persson 18 matcher och 1mål     

Björn Karlsson 22matcher och 6 mål

Kurt Johansson 21 matcher och 10 mål

Berthold Andersson 22 matcher och 11 mål

Kent Thybelius 22 matcher och 2 mål

P-O Lalander 14 matcher

Göran Andersson 12 matcher 1 mål

Leif Thybelius 2 matcher

Lars Larsson 2 matcher

Jörgen Lindvall 3 matcher

Torvald Göransson 3 matcher

Perry Eriksson 1 matcher


I början på detta årtionde påbörjades ett utbyte med vår vänort Biri i Norge. Att det blev just Biri är att Kilsmo vände sig till Norges fotbollsförbund för att söka efter ett lämpligt ”brukslag” för utbyte av matcher och besök. Biri ligger väster om Mjösa mellan Lillehammer och Gjövik.

1962 blev det då tillfälle att åka till Biri för första gången. En match spelades också mot Biri IS och den vanns med siffrorna 4 – 2

9:e januari 1965 invigdes det som i Kilsmo mun kom att kallas idrottshuset. Klubben var då vid invigningen ändock skuldfri och det kan man tacka friherre Carl Gripenstedt som skänkte allt virke, Askers kommun som gav anslag på 34 000 kr, Riksidrottsförbundet som gav anslag på 22 000 kr samt inte minst all tid som Kilsmobor la ned på arbete. Den totala kostnaden för idrottshuset blev ca 80 000 kr. I slutet på 60 talet lades fotbollsplanen om och under två år spelades hemmamatcherna i Högsjö.

Arbetet med att anlägga en isbana påbörjades under 1961 och pågick under ett antal år men fick avbrytas innan det gick att spela bandy där. Delar av den tänkta ytan användes dock en hel del för skridskoåkning ändå men tyvärr ej till bandymatcher varför bandyverksamheten lades ned 1965. Många av spelarna gick över till Högsjö BK. KIK fick avsluta sin Bandyverksamhet 1964 med att vinna div 4.a.

Under 40- 50- och 60- talet var Rekord Magasinet grabbarnas tidning. Den innehöll både spännande serier, sport reportage och lagbilder. I mitten på 60- talet fanns en reportage serie som handlade om ” grabbar som kommer” och i juni numret presenterades Ronnie Olsson som då börjat spela i ÖSK men Kilsmo står omnämnt. Ronnie blir svensk juniormästare med ÖSK och debuterar i Allsvenskan 1962.

Det hände även att b – laget fick sin beskärda del av uppmärksamheten, här är en bild från 1962.

Placeringar under 60-talet

År Division Placering A-laget

1960, div. 6, 3:a

1961, div. 6 centrala, 1:a

1962, div 5 södra, 2:a 18 8 7 3 42-47 23 -3 mot segraren

1963, div. 5 södra, 5:a 18 8 3 7 45-42 19 -7 mot segraren

1964, div. 5 södra, 3:a 18 10 3 5 36-33 23 -3 mot segraren

1965, div. 5 södra, 1:a 18 12 3 3 38-26 27

1966, div. 4 Närke, 11:a 22 4 6 12 34-55 14 -3 mot 10:an nedflyttning

1967, div. 5 södra, 5:a 18 8 1 9 34-34 17 -7 mot segraren

1968, div. 5 södra, 3:a 18 9 6 3 41-22 24 -5 mot segraren

1969, div. 5 södra, 2:a 18 9 6 3 29-16 24 -3 mot segraren

Ordförande under 60 – talet var fram till 1963 Lennart Larsson som efterträddes av Gunnar Göransson 1963 – 1965 och resten av 60 – talet Gunnar Karlsson.

Skidsektionen blev mer och mer aktiv med Stig Enetjärn som pådrivande kraft. Kilsmoåkare deltog i tävlingar runt om i Östernärke och Högsjö. 1967 var också första året för Getbergsrännet, en tävling som startade i Kilsmo och hade målgång i Brevens Bruk. Sträckan var 3 mil på långa banan och 1 mil på korta. Stig Enetjärn segrade de tre första åren och bästa åkare på damsidan var Sylva Andersson med 1 seger och 2 andraplatser på korta banan. 1969 stod tre Kilsmoåkare på startlinjen på Vasaloppet och bäste Kilsmo åkare blev Stig Enetjärn med en 289:e plats. Övriga åkare var Bo Henriksson, Olle Karlsson och Bengt Halvarsson.

Urklipp från första Getbergsrännet 1967


70-talet

Hemmaplan på bortaplan

KIK fortsätter att under 1970 att spela sina hemmamatcher i Högsjö pga planomläggning. Men matchandet går bra ändå, final i lila dm 1971 som kräver en omspelsmatch på bortaplan efter oavgjort på hemmaplan, tyvärr förlust i match 2.

Serisegrare i div 5 södra 1972. Sejouren i fyran blev också denna gång tyvärr bara ett årig.

1973 är året då damerna för första gången spelar seriespel med en 3:e plats i södra damserien.


1974 återigen serieseger i div 5 södra och åter en finalförlust i lilla dm denna gång mot Hampetorps IF med 1 – 2.

KIK är denna gång kvar i fyran i 4 år. 1975 kommer Göran Andersson tvåa i skytteligan div 4 med 16 mål och Kjell Wahlkvist fyra med 11 mål.Troligtvis gjorde Göran alla sina mål med fötterna för ryktet säger att Göran endast nickade bollen EN gång under sin karriär och den gick inte i mål. Efter säsongen 1978 engageras Arne Olsson som spelande tränare och redan 1979 blir det seger i div 5 södra. Arne lämnade Kilsmo tillsammans med broder Ronnie 1962 för att spela i ÖSK, Arne hann under tiden där spela 192 matcher i Allsvenskan och gjorde också 3 mål.

Damerna når sin första stora framgång då man vinner den s.k Södra serien och 1976 spelar i Elit 1977Hela fotbollsverksamheten är på gång och 1974 finns det t.ex. 7 lag anmälda till seriespel.

Tränare:

1970 Gustav Reinholdsson

1971 – 75 Tage Eriksson

1976 Kjell Willén

1977 Kenneth Norén

1978 Ronny Persson

1979 – Arne Olsson

Damerna Kjell Pettersson

1976 lämnar Kjell Wahlqvist KIK för spel i ÖSK och Allsvenskan där det blir 5 matcher och 2 mål.

I Svenska elit pojklägret i Halmstad deltog Johan Eriksson 1975 och Thomas Eklund 1977.

Upprustningen av både idrottshus och plan fortsatte under 1970 talet, bl.a annat sattes det till alla fotbollspelares glädje upp ett nätstaket mot landsvägen.

Ordförande i KIK under hela 70 talet är Gunnar Karlsson


Laget som avslutade 70 talet med seger i femman 1979.

Internationellt blev det också framgångar med seger i Biri:s turnering 1975 och 1978. Utbytet var regelbundet under andra halvan av 70 – talet med besök av KIK i Norge åren 1975 och 1978 och Biri IS besökte oss 1977 och 1979. 1978 deltog vi även med vårt damlag som spelade en match.

Skidverksamhet var stor under hela 70 – talet med både lokala tävlingar och deltagande i div långlopp. I slutet av 70-talet deltog t ex ca 20-talet åkare från föreningen i Vasaloppet. Andra populära tävlingar med stort deltagande från föreningen var Östernärkes-cupen och traditionella Byastafetten.


80-talet

Klubbens största framgång på fotbollsplanen

80-talet innebar en period med mycket aktiviteter och då inföll också flera av klubbens större framgångar.Fotbollslaget vann div. IV Närke 1980 och spelar i div. III 1981, så här långt KIK:s största merit inom fotbollen och detta var gänget som stod för den bedriften.

De som spelade matcher i den för KIK fotboll största framgången hittills:

Sejouren i trean blev dock bara ettårig men mycket minnesvärd. Bredden inom fotbollen var mycket stor i början av decenniet, B-laget segrade i div. I Södra Reserv 1980 och spelade några år i Elitreservserien och klubben hade även ett C-lag 1980-81, drog sig ur Klass II Södra Reserv efter våren 1982.Efter året i div. III spelade KIK tre år i div IV och tre år i div. V. 1987 innebar ytterligare en serieseger i div. V. Laget, som då genomförde serien utan förlust.

Därefter följde ytterligare två år i div. IV. Klubben har även deltagit i olika cuper bl a Sparbankscupen och Lithellscupen. Största framgångarna var seger i Odencupen samt finalspel mot Adolfsbergs IK, förlust efter straffläggning, i natturneringen i Örebro Idrottshus samt seger i Odencupen, båda år 1984.En stor bidragande orsak till KIK:s framgångar under denna period kan tillskrivas Arne Olsson.A-lagstrupperna har också varit på ett flertal träningsläger inför de olika årens seriestarter; Holland 1980, Kolboda utanför Kalmar 1981, Jugoslavien 1982, Höllviken 1983, Bulgarien 1985, Åsa 1986, Båstad 1988. 1987 bidrog fotbollssektion med en summa baserad på spelarnas resultat under året, spelarna stod själva för resterande belopp. Motivationen var så stor så att resan, som efter seriespelets slut gick till Malta, företogs som seriesegrare.

En bomb slog ned i fotbollsvärlden efter säsongen 1981. ÖSK-spelaren Tore Lennartsson utnyttjar en klausul i sitt kontrakt att kunna gå till en mindre klubb billigare, och lämnar ÖSK för att spela för Kilsmo IK i div. IV. Övergångspapper skrevs på i december, därefter åkte Tore på en 2 månaders semesterresa till USA. Efter hemkomsten deltog Tore i en träningsmatch mot Karlslunds B-lag, gjorde ett mål i en match KIK vann med 3-0. Därefter var ett flertal rykten i omlopp om att det dykt upp nya klubbar som var intresserade av att värva Tore och att även en återgång till ÖSK kunde bli aktuell. Det hela slutade med att, efter ha varit KIK-spelare några månader, skrev Tore kontrakt med Gefle IF och lånades ut av KIK, till en början på ett år.

Från 1983 blev ungdomssektionen en fristående del i KIK. Klubben har oftast kunnat ha flera lag i serie- och cupspel, framförallt på pojksidan. Största framgång hade ändå Yngre Flicklaget, som 1980 för andra året i följd segrade i DM.

Skidsektionen har haft en stor och framgångsrik verksamhet under perioden, trots att vintern vissa år har varit mer grön än vit. Framförallt på ungdomssidan och i oldboysklasser har man haft flera segrare och topplaceringar. De mest framgångsrika åkarna har bland seniorerna har varit Runar Persson, med segrar i H21 Östernärkescupserien och Tomas Larsson, med segrar i Getbergs- och Tobergsloppet. 1988 placerade sig Tomas som nr 95 i Vasaloppet, tiden 5,12,04 och 1989 nr 123, bägge åren som näst bästa länsåkare.

Man har också arrangerat tävlingar i skidringen, Östernärkescupen och tillsammans med Brevens IF Getbergsrännet mellan Kilsmo och Brevens, som 1986 bytte namn till Getbergsloppet och blev ett varvlopp med start och mål i Röda Sand. Ett träningsläger i Idre har varit obligatoriskt inför tävlingssäsongerna. Klubben har haft 10-16 deltagare i Vasaloppet varje år och upp till ca 45 st i klubbmästerskapen.

Brevens Bruk har från 1981 låtit klubben hugga julgranar för försäljning, ett viktigt tillskott till kassan.1984 startades upprustningen av Idrottshuset. Med ny fasad, nytt yttertak och uppfräschad samlingssal, skedde återinvigningen 30/5 1986. Då hade åtskilliga frivilliga arbetstimmar lagts ned för att genomföra renoveringen.

1982 sattes ett nytt staket upp runt fotbollsplanen.

För att få in pengar till verksamheten har ett antal olika aktiviteter hållits. Klubben har anordnat danskvällar på Lustig Kulle, från 1989 logdanser i Höre. Auktioner, sålt julkalendrar, olika lotterier, bl. a. ett s.k. 100-kronors lotteri, och även en loppmarknad har hållits. Många av dessa aktiviteter med ovärderlig hjälp av en entusiastisk Stödförening. Ett nytt tillskott till ekonomin kunde klubben glädjas åt då KIK 1982 äntligen, efter många påtryckningar från Tage Eriksson, blev antagna som medlemmar i Bingoalliansen.1983 startades ett nytt arrangemang kallat Kilsmoiaden, en friidrottstävling för ungdomar upp till 16 år. Dessa tävlingar hölls 1983, 1984 och 1987 med drygt 50st deltagande ungdomar.1978 genomförde Lars Lennartsson som första KIK-are en Svensk Klassiker (alltså att under ett år fullborda Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingölopet). Under 80-talet utförde ytterligare ett antal denna bedrift. 1984 Roger Persson och Kjell Jonsson, 1985 Ove Gustavsson, 1988 Torbjörn Jonsson och 1989 Runar Persson och Stig Israelsson. Medlemsantalet har varierat från som lägst 1980, 255 st, till 1988, 377 st.

90-talet

Blandade fram- och motgångar.

90-talet bjöd på blandade fram- och motgångar. Skidverksamheten handlade tyvärr mycket om brist på verksamhet pga snöfattiga vintrar, t.o.m. Vasaloppet var inställt 1990. Trots detta lyckades en ny kull ungdomar nå flera framskjutna placeringar i olika tävlingar. Mest framgångsrik var Fredrik Persson med bl a1992 och 1993 : 1:a DM1994: 1:a DM 1:a Lilla SS Falun, 1:a Lilla Skinnarloppet1995: 1:a DM, 1: Lilla SS Falun, 1:a Svealandsmästerskapen, 12: USM1997: 1:a DM, 1:a Svelandsmästerskapen, dels en 8:e plats men framförallt 3:e plats och SM–medaljör på JSM 10 km klassisk stil H 17-18Efter SM-medaljen gick Fredrik över till elitklubben Åsarna.

Övriga duktiga ungdomar var Helena Andersson med segrar i Skidringen 1993 och 1994, samt dessutom 2: a plats i DM 1999. Henrik Andersson och Stefan Persson har deltagit i USM, Stefan har också en 3:e plats i Svealandsmästerskapen 1997.

För de äldre åkarna handlade tävlandet mestadels om Vasaloppet. Där hade KIK mellan 8 och 21 deltagare, något sjunkande antal mot slutet av perioden. Där kan nämnas att Stig Israelsson gjorde sitt 20:e lopp 1994 och KIK:s första kvinnliga åkare, Kristina Åkerling, genomförde loppet 1997. Några åkare har också varit ute i Europa och åkt några av de klassiska långloppen. 1992 fullbordade Per-Ola Thuresson en Svensk Klassiker.

Mycket arbete har lagts ned vid Henriksslätt, Ringsberg, med att anlägga nya skidbanor. Där finns spår både för klassisk åkning och skate och banor på 2,5, 5,0 och 7,5 km.Under 90-talet arrangerade KIK under sju år Kilsmobragden, en triathlon tävling bestående av simning, cykling och löpning, med start och mål i Solberga.


Ungdomssektionen, oftast med Arne Karlsson i spetsen, har trots minskande spelarunderlag åtminstone kunnat ha något lag i seriespel även under denna period.

Fotbollslaget har vandrat lite upp och ner i seriesystemet. Laget har i alla fall flera år bestått av spelare från Kilsmo. Man har varit på träningsläger i Ungern 1990, Danmark 1993, Falun 1994, Holland 1996. En serieseger fick klubben 1997. Första året laget spelade i då nystartade div. VII vann man den och flyttade upp igen till div. VI. Klubben har också deltagit i diverse cuper, ex AIF-cupen och Lithells-cupen.


Till idrottsplatsen anlades 1997 en skicrossbana och isbanan fick en ny hockeyrink. Föreningen har också haft hand om skötseln av Solbergabadet, städning och gräsklippning. Kilsmoiaden arrangerades ytterligare tre år, 1996, 1997 och 1999. Medlemsantalet har varierat mellan 346 st som mest 1992 sjunkande ner till 236 st 1999.Ekonomin fick ytterligare ett inkomsttillskott då Bingolotto startade 1992. Denna samt Bingon, logdanser i Höre, lotterier och julgransförsäljning var viktiga för verksamheten.

2000-talet

Kilsmovallen blir en del av Kilsmo IK

2000-talet har innehållit mycket blandade aktiviteter.

I och runt idrottsplatsen har pågått tipspromenader, pensionärsgympa, bocciaspel, Kilsmoiad har genomförts 2005 -2008, fotbollsskolor 2001-2003. Dessutom har klubben fortsättningsvis haft hand om skötseln av Solbergabadet.

2004 köpte Kilsmo IK marken som Idrottspaviljongen, förråden, ishockeyplanen, fotbollsplanen och kullarna ligger på av Carl Gripenstedt. Flera något annorlunda affärsbrev finns kvar från förhandlingen mellan Carl och KIK, skrivna med glimten i ögat av den som alltid driftige Carl. Klubben har åtgärdat ventilationen i Idrottspaviljongen 2004, haft genomgång av värmesystem 2005, åtgärdat en vattenledning under fotbolls planen som gick sönder 2007 och reparerat belysningen på elljusspåret 2005. 2007 förstördes träningsplanen i Solberga av bökande vildsvin och 2009 hade rinken runt ishockeyplanen blivit så dålig att klubben beslutade riva den.2006 arrangerade klubben tillsammans med Kvismardalens IF Sandvad terräng och DM i terränglöpning i Sandvad.Bingo-8:an i Örebro, framförallt, och försäljning av Bingolotter har även under denna period haft stor betydelse för ekonomin.

Fotbollssektionen kunde till en början ställa upp med både A- och B-lag och även anordna ett träningsläger i Danmark 2001. Laget deltog i flera olika cuper 2000-2002 och i seriespelet hade man toppkänning i div. 6 2002. Efter denna säsong försvann dock ett stort antal spelare varför KIK tvingades att lägga ned fotbollen mellan 2003-2006. Men 2007 kunde man åter få ihop spelare så att man åter hade lag i seriespel i div. 7.

På ungdomssidan har man mestadels inte kunnat ha lag i seriespel men har genom åren hållit igång med träningar, träningsmatcher och cupspel, både med pojkar och flickor.

De snöfattiga vintrarna har hållit i sig och skidåkarna har fått söka sig till olika långlopp i Mellansverige. Henrik och Helena Andersson samt Stefan Persson har deltagit i nationella ungdomstävlingar och i JSM. Henrik hade också en 3:e plats i senior DM 2002 och slutade även 3:a i Wadköpingsloppet 2001. År 2009 återkom Fredrik Persson till Kilsmo IK. Blev DM-segrare på15 km F, 4:a i Kinesiska Vasaloppet och 4:a Skandinavisk Cup i Norge. Skidringstävlingar och även Terräng DM har KIK arrangerat och så har Kilsmoiaden genomförts i stort sett alla år under denna period. Mycket arbete har också lagts ned på banorna i Ringsberg. Ett stort avbräck uppstod 2000 då klubben inte längre kunde hugga julgranar på Brevens Bruk, beroende på deras krav för huggning.

2010-talet

Renoveringar och sammanslagning

Aktiviteter i och runt Idrottspaviljongen fortsatte som tidigare. 2011 installerades 2 st luftvärmepumpar och efter flera års problem med belysningen på elljusspåret kunde man i slutet av 2016 inviga en helt ny elljusbelysning. En stor del av arbetet hade i vanlig ordning utförts ideellt av ett antal medlemmar. 

Fotbollen, som hade återupptagit seriespelandet 2007 efter några års uppehåll, blev 2010 seriesegrare i div. VII Södra.

Laget segrade även i Vingåkerscupen detta år. 2011-2015 innebar spel i div VI och några år hade klubben även B-lag i seriespel. 2016 kunde tyvärr inte laget hålla sig kvar i 6:an utan degraderades till div. 7. Det blev dock bara ett år i 7:an. Detta då man 2018 hade ont om spelare och tvingade dra sig ur seriespelet.

Klubben återfanns dock i seriespel redan nästföljande år. Dock kanske inte som väntat i lägsta serien utan i division 5. Då man genom en sammanslagning av klubbarna tagit över Real Örebros plats och spelare. Man avslutade decenniet på en stabil 8:e plats av tabellen.

Skidfolket hade faktiskt några snörika år i börja av 10-talet. 26/12 2012 arrangerade klubben annandagsloppet på Ringsberg. 2013 blev Gunnar Jansson Kilsmo IK:s första Vasaloppsveteran då han fullföljde sitt 30:e Vasalopp.

Mycket arbete har lagts ned på underhållet av skidbanorna på Ringsberg. Med det ökande intresset för cykling har Kilsmo IK tillsammans med Brevens IF startat en MTB allians – Breven Kilsmo MTB förening. Målsättningen är att som ett komplement till skidverksamheten kunna erbjuda cykel verksamhet på de fantastiska spår och leder som finns runt Brevens och Kilsmo.

2020-talet

Nytt decenium, nya möjligheter och utmaningar

Deceniumet har precis börjat och det har varit en tuff start med Pandemi, degradering för fotbollen och minskad verksamhet.

2021 inledde fotbollslaget sitt tredje år i följd i division 5. Tyvärr blev det lite av ett krisår med en åldrande trupp och spelarbrist. Säongen inleddes fint med två raka segrar. Först besegrades Garphyttan i cupen och sedan Lillkyrka i en träningsmatch. Därefter blev det respass mot Karlslund i cupen. sedan tog det stop och restriktioner gjorde att vi fick vänta tills augusti innan serierna drog igång och då i form av en enkel serie. Som tidigare nämnt så slutade det hela tyvärr i degradering med en poängs marginal till HOIF ovanför strecket. Lite surt då vi tappat ledning och missat avgörande lägen under säsongen. Näst år återfinns laget således i division 6 södra.

Fortsättning följer…

Ett levande dokument över klubben då och nu

Ambitionen är att uppdatera detta dokument löpande då nya händelser inträffar.

Sitter du på en anekdot, en händelse, bilder… ja något som skulle kunna göra denna Jubileumsberättelse om Kilsmo IK ännu mera läsvärd?

Hör av dig till oss!